Máme tu podzim a ten sebou přináší období nemocí.
V tomto čase je velice důležitá prevence. Když si vyjdete do přírody a podíváte se kolem sebe, určitě často narazíte na šípky. Šípek je nejen krásný jako dekorace, ale je obecně známé že účinkuje na spoustu neduhů – posiluje imunitu a čistí organismus, pomáhá zpevňovat cévní stěny, podporuje trávení a protože je velkým zdrojem vitamínu C je skvělý nejen jako prevence , ale i při probíhající chřipce nebo nachlazení.
Pokud se rozhodnete si připravit pravý domácí šípkový sirup, bude tedy potřeba vyrazit do přírody a šípky si natrhat. Nyní je ideální čas vyrazit, protože šípky právě dozrávají. Můžete si je klidně jen nasušit a připravovat si čaj ze sušeného šípku, ale daleko lepší bude, když si připravíte šípkový sirup.
Za prvé to není moc pracné, a za druhé domácí je prostě domácí.
Tak do toho a bude hotovo
Domácí šípkový sirup
1 kg šípků, 1,5 l převařené vody, 40 g kyseliny citrónové, cukr
Šípky rozmixujeme s převařenou vodou a přidáme kyselinu citrónovou. Necháme macerovat cca 24 hodin v chladnu.
Druhý den trochu prohřejeme, potom přecedíme přes jemné síto nebo plátno. K přecezené šťavě přidáme cukr ( poměr = na 1 litr tekutiny dáme 1 kilo cukru).
Zahřejeme aby se cukr rozpustil, přivedeme pouze pod bod varu. Nevaříme!
Ještě horké plníme do lahví nebo sklenic. Skladujeme v chladnu.
Tip: Tento sirup je skvělý nejen teplý, ale i jako studený nápoj-šťáva. Můžeme také použít jako zdravější variantu na lívanečky, do kaší a jogurtů, nebo na zmrzlinu
Připravila Alena Adamcová…moje maminka:o)